• RSS

11 Mayıs 2010 Salı

Okinawa Churaumi Akvaryumu

İnternette dolaşırken rastladım videoya. Normalde akvaryum merakım yoktur ama bu akvaryum gerçekten   muhteşem..


Okinawa Churaumi Akvaryumu, Japonya'nın Okinawa ilinin Motobo kasabasındaki Ocean Expo Park'da bulunmaktaymış.

Atlanta'daki Georgia Aquarium'dan sonraki en büyük akvaryum imiş ve ana tankı 7.500 metreküp su alırmış. Burada kullanılan 22,5 metre genişliğinde 8.2 metre yüksekliğindeki cam 7 parça halinde üretilmiş ve sonradan birleştirilmiş. Bu cam parçalarının her biri 60 cm kalınlığındaymış. Yani toplamda 420 cm kalınlığında bir cam tabakasının arkasından balıklara bakıyoruz. Akvaryumun bakımı suyu boşaltmadan yapılıyormuş. Akvaryum suyu karışımı ise  içinde bulundurduğu canlıların doğal ortamalarına yakın olması için temiz okyanus suyuyla karıştırılarak kullanılıyormuş.



Dünyada sadece üç dev akvaryum, balina köpekbalığına evsahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Okinawa Churaumi Akvaryumu. 8 tür canlıyı içinde barındırıyor. Vatozların, tuna balıklarının ve uskumruların dışında bu büyük akvaryumun en göz alıcı balıkları hiç kuşkusuz balina köpek balıkları. İçinde dört büyük köpek balığı bulunduran bu akvaryum dünyanın her yerinden gelen insanların ilgisini çekiyor. Manta ray'lerin, okyanus dibinde yaşayan canlıların, mercanların yaşadığı bu devasa tesiste, canlıların doğal şartlarda olduklarından daha uzun yaşadıkları tespit edilmiş. Güneş ışığının etkisinin yok olmaması için geliştirilen düzenekle tankın içine girmekte olan suyun ışık alması sağlanmış.

İşte bu akvaryumda yaşayan canlılardan bazıları...














Üstteki fotoğraflarda balina köpek balıkları poz vermiş. Devasa büyüklükte olmasına karşın (13-14 m) zararsızlarmış. Dişleri oldukça küçük, ufak balıklar ve planktonlar ile beslenmekteymiş. Bu kadar büyük bir canlının gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılarla besleniyor olması çok garip.


















Manta Ray (Manta Vatozu): Yüzgeçlerinin uzunluğu toplam 6-7 metreye kadar, ağırlığı da 1350 kg'a kadar ulaşabiliyormuş. Oldukça sakin bir yapısı olan Manta vatozları saldırgan değilmiş.















Blue Tang: Çok güzel mavi renklere, sempatik hareketlere sahip, yüzmeyi seven dayanıklı bir balıkmış.Su koşullarındaki değişikliklere karşı çok hassas bir yapısı varmış ve hemen stres olurmuş. Bunu da beyaz benekler ile belli edermiş. Aslında bu balığı bir yerden tanıyorum... Hmmm.. Şimdi hatırlarım: Finding Nemo animasyonundaki unutkan balık Dori :)































Deniz Kaplumbağası: Bacakları yüzmeye yarayacak bir biçimde yassılaşmış. Genelde acelesi yokmuş gibi suda bile ağır ağır hareket ederler. Bildiğimiz kaplumbağanın suda yaşayanı yani (:

















Deniz Anası: Kimi türleri öldürücü derecede zehirli olabiliyormuş. Yani her deniz anasını elimize alıp oynamamak gerekiyor. Hem eşeyli hem de eşeysiz olarak üreyebiliyorlarmış. Tropikal sularda yaşayan bazı türleri de kendi kendilerini yenileyebildiğini bulmuş bazı deniz canlıları araştırma uzmanları. Kim bilir belki ölümsüzlüğün sırrı deniz analarındadır. 


Çok araştırdım fakat türün kesin adını bulamadım.

0 Duygu ve Düşünce:

Yorum Gönder