• RSS

27 Mayıs 2010 Perşembe

Bilgi Yasaklısıyız

Geçtiğimiz bir kaç gün içinde Youtube yasağı ikinci yaşını doldurmuş. Sözüm ona video izleyemiyoruz. Ama öyle ya da böyle bir şekilde yasaklı sitelere giriş yapabiliyoruz - başta youtube olmak üzere-. Başta olmak üzere demişken, Türkiye'de en çık tıklanan 4. site Youtube'muş. Hayret yav, hem yasaklı hem de en çok tıklanan dördüncü site (:

İnternet Teknolojileri Derneği başkanı Mustafa AKGÜL demiş ki:

-Ülkemiz, internetin potansiyelini anlayamadığı için, matbaadaki gecikmeye benzer bir mantıkla interneti yasaklamaktadır.


Dünya üzerinde 9500 üniversitenin youtube'u kendi ders malzemesi olarak kullanıyor. Toplumumuzda ise %27'lik bir kesim interneti düzenli olarak kullanırken, %67'lik bir kesim ise HİÇ internet kullanmamış. Gerçekten çok yazık. Bizim toplumumuz hala çıplak kadın kolundan, reklamda gördüğü ineğin memesinden tahrik oluyor. Artık bazı duvarları yıkıp ileriye gitmemiz gerekiyor gerekiyor, geriye değil. Bunun içinde eğitilmeye, bilgiye ihtiyacımız var. Bilgiye aç bir toplumuz. Bilgisiz olduğumuz için de bazı yasaklara, engellere doğru dürüst tepki gösteremiyoruz. Biraz da bu yüzden yasaklar bu kadar yıldır devam ediyor. Kanunları yeteri kadar bilmediğimiz için ne yazık ki elimiz kolumuz bağlı yaşıyoruz.

Youtube ve diğer yasaklı sitelere -Geocities, richarddawkins.net ve porno siteleri gibi- normal yollardan giriş yapmaya çalıştığımızda bir uyaryla karşılaşıyoruz. "Koruma tedbiri kapsamında" diye bir ibare var. Neyi kimden koruduğumuzu anlamış değilim açıkcası.. İnterneti, insanlık için sonsuz bilgi kaynağı olan interneti bizden mi koruyor acaba? Artık bir siteye çocuğunun ya da başka birinin her hangi bir siteye girişini istemediğimiz zaman filtre programları-uygulamaları vs var. Bana kalırsa bu yasaklamaların önemli bir kısmı keyfi ve siyasi. Ha birde bu uyarıda Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ni kararı ile diyor. Devletin kendi mahkemesi yasaklamışken, devletin başındaki Başbakanı çıkıp da "Youtube'da izledim. Arkadaşlar ayarlamış, nasıl yaptıklarını bilmiyorum." demesi çok ilginç. Bütün siteyi kapatmaktansa sadece senin devletinin, halkının inançlarına ters düşen şeyleri engellemeyi denesen de millet de onca uğraş sonrasında bilgiye ulaşmaya çalışmasa. Ayrıca, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar bilgiye erişim ilkelerine aykırı. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu...

Hadi bir yerde artık kabullenmişiz yasaklanmaları. Fakat yapılan araştırmalara göre basın özgürlüğünde 106. sıradayız. Maldivler ve Tanzanya'nın ardından listelenmişiz. Yani kısmen basın özgürlüğü olan kategori içindeyiz. Basın özgürlüğünde ise ilk dörtte;

1) Finlandiya
2) İzlanda
3) Norveç
4) İsveç yer almakta

Sanırım artık yasakları kabullenmişiz. Düşünmeyi engelleyen, korkak, geçmişini tam bilmeyen, geleceği ise pek de iç açıcı gözükmeyen toplum olmayı kabullemişiz. 

Saygılar...

0 Duygu ve Düşünce:

Yorum Gönder