• RSS

18 Ocak 2012 Çarşamba

İnternet Yasaklısı Olmaya Devam


Bu Amerikalılar gene yeni bir gündem ile karşımıza çıktı... Bu sefer ellerinde "SOPA" vardı. Peki ama nedir bu SOPA? 

Bu SOPA denilen şey bildiğimiz sopa değil elbette. Açık olarak yazılacak olursam "Stop Online Piracy Act", yani "Çevrimiçi Korsanlığı Durdur".. Tüm dünyanın konuştuğu konu bu. Ne içeriyor bu SOPA? Kimler fayda görecek, kimler zarar edecek?


Açılımından da anlaşılacağı üzere internette yapılan korsanlığı durdurmak, telif hakkı bulunmayan siteleri sansürlemek üzerine çıkacak olan bir yasa tasarısıdır. Henüz kanunlaşmadı -24 Ocak'ta oylama yapılacak- ama kanunlaşır ise bir çok siteye erişim mümkün olmayacak gibi gözüküyor.

Bu yasanın çıkmasını elbetteki ABD'nin vergi ve eğlence devleri destekliyor. Motion Picture Assocation of America, Recording Industry Association of America, ABD Ticaret Odası bu yasaya destek verenler arasında ilk sırada yer alıyor diyebilirim. Karşı çıktıkları şey ise ürettikleri içeriklerin internet üzerinden bedelsiz bir şekilde dağıtılması, paylaşılması. Bunları takip edenler ise dünyanın kullanış olduğu ve uygulamaları bakımından bol çeşitliliğe sahip Apple, domain şirketi olan Go Daddy (ki bu yasayı desteklediğini duyan kullanıcılarından 100 bine yakını başka domain şirketlerine geçmiştir), fakat daha çok film ve müzik endüstrisi bu tasarıyı desteklemektedir.

Karşı çıkanların başında Wikipedia, Google, Wordpress, Yahoo,Facebook, Twitter, Reddit, Mozilla ve eBay gibi internet devi siteler bulunmaktadır. Hatta Google logosunun üzerinde sansür çekmiştir ve Wikipedia ingilizce sayfasını 24 saat boyunca kapatma kararı almıştır. Bu kararı alırken de şunu yazmadan geçmemiştir:

"On yıldan uzun süredir insanlık tarihinin en büyük ansiklopedisini oluşturmak için milyonlarca saat çalıştık. Şimdi, Amerika Kongresi, serbest ve açık internete ölümcül zarar verebilecek tasarıyı değerlendiriyor. Buna dikkat çekmek için 24 saat Wikipedia'yı karartıyoruz.".



Eğer bu SOPA kanunlaşır ise sadece yukarıda ismini okuduğunuz ve bu yasaya karşı çıkan siteler değil, müzik, film, video paylaşımı yapanlar da bundan nasibini alacak gibi duruyor. Yani biraz kurunun yanında yaş da yanacak.

Bu SOPA'ya bizden kimler karşı çıkıyor diye soracak olursanız eğer; İnci Sözlük, sansüresansür, sosyalmedyahaber ve birçok blog sahibi yer almaktadır. Türkiye'den bu yasaya karşı çıkanların listesi www.internettutulmasi.com sitesinde toplanmaktadır.

Unutmayın ki bu yasa tasarısı korsanın engellenmesinden ibaret değil, sansür niteliğinde... Telif haklarının ihlali durumda korsanla ilişkilendirilerek sitenin veya sitelerin kapatılması söz konusu.. Yalnızca siteler tehdit altında değil, kişisel olarak bir video paylaştığınızda bu da telif haklarının ihlali olarak görülüp sizi internet kullanımı takip listesine almakla kalmayıp size de dava açılabilir. Böylece özel hayatın korunması diye bir şey kalmıyor.

0 Duygu ve Düşünce:

Yorum Gönder